Visie

Holifoods?

Holifoods zijn superfoods uit Nederland. Ze zijn in overvloed aanwezig en je merkt ze niet eens op. Een brandnetel is typisch een holifood.

Een mooi voorbeeld vond ik op de website van Nick Sinke van Biosfeer Groede:

“We zijn in de loop der jaren ver van de natuur verwijderd geraakt met onze voeding, vroeger was het heel normaal dat mensen jonge brandnetels plukten in het voorjaar. Deze bevatten precies de fytonutrienten die we na de winter nodig hebben. Zo werkt de hele natuur: alle stoffen die we nodig hebben zijn op het juiste moment in onze eigen omgeving in overvloed voorradig.

Japanse duizenknoop is ook zo’n holifood. In Japan en China is het een geneeskrachig ingredient en in Nederland doen wij ons best om het uit te roeien.

Je neemt Holifoods niet los van de maaltijd, maar integreert deze in je dagelijkse voeding. Vandaar dat wij holifoods verwerken in azijn en in smeersels voor op brood.
Holifoods zijn lekker, gezond, makkelijk en “Overbodig”.

Overbodig?

Nee, niet overbodig. Ze zijn lekker en gezond. Wat is er mis met heelrijke azijn als deze ook nog gezond is.

Ja, overbodig. Holifoods kun je zelf kweken. Brocoli is een holifood, Boerenkool is een holifood. Er is dus niets aan de hand en wij hebben geen superfoods of holifoods of supplementen nodig, ware het niet dat onze voeding niet compleet is.

De voedingswaarde van groente en fruit is afgenomen. De redenen voor deze kun je uitgebreid vinden via deze link, maar zijn eigenlijk niet interessant. Interessant is dat je er iets aan kunt doen, namelijk: “weer zelf kweken“.

Liefst samen met buren, kinderen, grootouders en ieder zijn eigen specialiteit. Iemand doet sla, een ander tomaten, de overburen zijn gespecialiseerd in brocoli en er vind ruilhandel plaats.

En dat met de beste grond, zodat de planten gevoed worden en voldoende mineralen uit de grond kunnen halen. Liefst ook met goed water, door bijvoorbeeld een vitaliser te plaatsen, eventueel ook samen met de buren: ” Een gevitaliseerd water tappunt” .

Een waanidee, toch, dat lukt nooit.

Het kan en is helemaal niet moeilijk. Ik organseer excursies naar de kassen van Eef Stel uit Dalfsen. Je krijgt uitleg hoe je het beste kunt kweken en het is verder gewoon doen. Eef Stel uit dalfsen kweekt met de beste bodem en gevitaliseerd water. Hij is niet voor niets hofleverancier van de Librije, een driesterrenrestauran in Zwolle. Als een plant de juiste voeding krijgt, komt dat ook in de vrucht en dat proef je. De juiste voeding voor de aarde zijn: mineralen en “effectieve micro-organismen”, een wonder van de natuur. Effectieve micro-organismen, oftewel EM, zuiveren de grond van schadelijke stoffen en breekt gesteente af tot mineralen die door planten worden opgenomen. Levende en rijke grond, vol bodemleven.

In mijn webwinkel verkoop ik duurzame lariks houten kweeksets. Deze zijn zo’n 30 jaar onderhoudsvrij. Het kost geld, maar dan heb je ook iets. Je kunt dit natuurlijk ook zelf doen, met een goedkopere houtsoort die weliswaar wat minder duurzaam is, maar het belangrijkst is dat je zelf gaat kweken.

 

In mijn blog zal ik in de loop van tijd de Holistory en Holiwat verder uitleggen, zoals het gebruik van slowjuicers, dehydrators en blenders waarmee je zelf je eigen holifoods kunt maken. Met bijvoorbeeld een dehydrator kun je jouw eigen appeloogst bewerken tot schijfjes gedroogde appeltjes en zo voor langere tijd een gezonde Holifood nuttigen.

Voor nu. Eet vooral Holigezond.

 

Johan Beilschmidt

 

 

Wat is de voedingswaarde van groente? Deze vraag werd door R.A. McCance en E.M. Widowson in 1940 beantwoord in een studie in opdracht van de Medical Research Council. In 1991 kwam dezelfde onderzoeksvraag bij hen terecht, ditmaal via het Britse ministerie van Landbouw en Visserij en de Royal Society of Chemistry.

En zie de verschillen:

 

Voedingsmiddel

Verlies tussen 1940-1991

Aardappelen

 -35 % calcium (Ca)

 

 -45% ijzer (Fe)

 

 -47% koper (Cu)

 

 -30% magnesium (Mg)

Bosui

 -74% calcium

Broccoli (gekookt)

 -46% ijzer

 

 -75% koper

Koolraap

 -71% ijzer

Spinazie (gekookt)

 -60% ijzer

 

 -96% koper

Waterkers

 -93% koper

Wortelen

 -48% calcium

 

 -75% magnesium

 

[ Bron: Ode ]